Portada > CATweb > Blog > Els formatges que utilitzem: el Morbier i la seva capa de cendra

Els formatges que utilitzem: el Morbier i la seva capa de cendra

21/10/2016

Avui et volem parlar d'un dels formatges que utilitzem a burgerplatz, i que freqüentment genera preguntes ja que sembla ser un dels més desconeguts: el formatge Morbier.

És d'origen francès, de la regió del Franc Comtat, a tocar de Suïssa, i es tenen notícies de la seva producció des del segle XVIII, fa més de 200 anys.

Franc_Comtat.jpg

Inicialment el Morbier es produïa a les muntanyes, i la característica que permet identificar més fàcilment aquest formatge és la capa fosca i prima que presenta al mig, i que separa la part superior de la inferior.

És una capa de cendres vegetals que avui es conserva per raons purament estètiques. Però res no és casual, i al seu dia la capa de cendra tenia una funció molt important. Els pastors que produïen el formatge feien servir la llet crua de vaca de la munyida del matí. Però no era suficient i el motllo del formatge quedava mig ple. Per protegir la llet dels insectes, els pastors col·locaven llavors una capa de cendres. I per la tarda, completaven el motllo afegint la llet de la segona munyida.

FOTOS_MORBIER.jpg

El resultat és un formatge de muntanya suau, cremós, d'olor forta, amb regust de nata i mantega, i amb el toc que lògicament li aporten les cendres.

Combina bé amb vins blancs frescos afruitats o amb vins negres també frescos i poc aspres.

A burgerplatz fem servir el formatge Morbier a la nostra Berna burger, carinyosament fos sobre una bona hamburguesa de porc, i tot complementat amb ceba potxada, melmelada de figues i el nostre pa negre en homenatge a la capa de cendra vegetal del Morbier.

Una combinació atrevida, valenta i que no deixa indiferent al que la tasta.

T'animaràs a provar la nostra Berna tu també?

La_nostra_Berna.jpg

Fonts:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Morbier_(formatge)

http://multiquesos.blogspot.com.es/2014/06/queso-morbier-el-queso-frances-que.html

EASTER_EGG.jpg

+

Logo_web_3_-_Peu.png

2016 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos